siapa yang kena?

siapa yang kena?
siapa yang kena?

Tuesday, November 3, 2015

10 soalan 1mdb

Dipetik dari Blog Din Turtle.

10 Soalan Buat Arul Berdebat - Arul Tak Akan Jawab Punya lah ....

Tuesday, November 3, 20156comments


PANAS rupanya isu debat 1MDB antara Tony-Arul. Saya malas nak layan isu ni sebab dah boleh agak akan banyak cikadak timbul sebelum boleh ada kata sepakat untuk majlis debat itu di adakan. 

Layan jerlah semua sideshow ini.... tengok semalam, apa kata si Said Keruak - Debat tidak boleh ada penonton dan tidak ada soal jawab ! Hahahahahaha .... Melawakkan ..


Hari ini speaker Pandikar pula ugut nak letak jawatan jika debat diteruskan ( Mkini ) kalau Tony tak letak jawatan PAC. Pembangkang pula kata nak ganti dengan orang lain bla bla bla ..... Lepas ni siapa pulak nak enter frame buat lawak juga ?

Bagi saya, kalau jadi debat ..... baguslah sebab akan ada info baru melainkan Arul cuma nak sebut bab Pelan Rasional Hutang jer. Debat tak menyelesaikan masalah 1MDB melainkan ia berupa majlis soal jawab di mana ada perbincangan dua hala antara 1MDB dengan pengkritik.

Kita bukan nak mempolitikkan isu 1MDB, kita cuma nak tahu Kebenaran mengenai 1MDB.

Kalau tak jadi debat pun, tak rugi apapun .... semuanya bergantung kepada keikhlasan Arul samada beliau benar2 mahu menjelaskan isu 1MDB atau sekadar perang ego antara beliau dengan Tony. Jika Arul ikhlas, beliau pasti setuju dengan sesi soal jawab. 

Apapun, paling menarik adalah senarai 10 soalan yang Tony minta Arul sediakan sebagai bahan debatnya. Banyak lagi persoalan mengenai 1MDB yang boleh dikemukakan namun jika Arul dapat beri penjelasan kepada 10 soalan ini, sekurang2nya ada juga manafaatnya kita layan debat ini.

Saya jangka Arul tidak akan jawab. Dari awal lagi saya jangka Arul tidak akan jawap isu2 lama sebab semua itu tidak ada kaitan dengan dirinya. Kenapa Arul mahu bertanggungjawab menjawab bagi pihak orang lain ? Isu2 lama kena panggil orang2 lama yang buat keputusan dan ini termasuk Najib. 

Dari astro awani - Berikut adalah ‘10 soalan’ yang dicadangkan Pua:
  

1. Mengapakah Bank Negara menarik balik kelulusan untuk 1MDB untuk memindahkan lebih daripada US$ 1.8 bilion di luar negara? Adakah kerana kebanyakan dana telah dipindahkan ke akaun yang tidak berkaitan dengan projek usaha sama 1MDB dengan PetroSaudi International Limited seperti yang dinyatakan dalam minit mesyuarat Lembaga yang dibocorkan yang telah diakui Arul? Berapa banyak yang telah dipindahkan ke akaun yang tidak berkaitan ini? Adakah akaun yang tidak berkaitan ini dimiliki oleh Good Star Limited dan yang memiliki atau mengawal Good Star Limited?


  2. Adakah benar bahawa 1MDB telah melabur US$1 bilion yang pertama untuk memperoleh 40% daripada 1MDB-Petrosaudi manakala PetroSaudi hanya perlu melabur haknya kepada rizab minyak tertentu di Laut Caspian dan di Argentina bagi pegangan 60%? Di samping itu, adakah hak untuk minyak Laut Kaspia ditamatkan oleh PetroSaudi dalam tempoh 2 bulan selepas majlis menandatangani perjanjian usaha sama itu, yang bermakna bahawa PetroSaudi memperoleh 60% kepentingan mereka tanpa apa-apa pelaburan penting?

3. Adakah benar bahawa 1MDB telah tergesa-gesa untuk menandatangani perjanjian usaha sama dengan PetroSaudi, tanpa mendapat kelulusan Lembaga Pengarah seperti yang dinyatakan dalam minit Lembaga yang sama?

4. Penyata 1MDB Kewangan bertarikh 31 Mac 2013 dan 2014 menyatakan bahawa AS $ 1.4 bilion telah diadakan sebagai deposit oleh International Petroleum Investment Corporation (IPIC) sebagai syarat untuk IPIC menjamin terbitan bon 1MDB bernilai US$3.5 bilion. Walau bagaimanapun, IPIC Penyata Kewangan bertarikh Disember 2013 dan 2014 yang diaudit oleh Ernst & Young tidak mendedahkan apa-apa syarat itu bagi menyediakan jaminan. Imbang tara IPIC juga tidak mencerminkan apa-apa deposit dikembalikan seperti yang diterima atau dipegang. Mengapa 1MDB tidak meminta IPIC menjelaskan di mana wang itu disalurkan?

5. Adakah 1MDB membayar US$993 juta daripada jumlah US$1.22 bilion yang ditebus daripada dana pelaburan Kepulauan Cayman dan US$975 juta lagi yang dipinjam dari konsortium yang diterajui Deutsche Bank mengetuai  untuk menamatkan pilihan 1MDB diberikan kepada Aabar Investments sebagai sebahagian daripada syarat lain dengan IPIC untuk menjamin pemberian bon US$3.5 bilion oleh 1MDB? Apa sebenarnya yang jumlah wang yang dibayar dan kena dibayar kepada Aabar atau IPIC? Kenapa IPIC nyatakan dalam penyata kewangan Disember 2014 bahawa 1MDB masih berhutang IPIC sebanyak US$ 481 juta untuk penamatan tersebut?

Di samping itu, jika US$993 juta daripada jumlah US$1.22 bilion yang ditebus dari Kepulauan Cayman tidak dibayar kepada Aabar atau IPIC, ke mana wang itu pergi?  6. Telah didedahkan dalam penyata kewangan 1MDB, jawapan Parlimen dan siaran media bahawa 1MDB Global Investment Limited meminjam US$3 bilion pada bulan Mac 2013 bagi tujuan melabur dalam satu usaha sama 50:50 dengan Aabar Investments Limited di mana usaha sama itu akan melabur dalam pembangunan Tun Razak Exchange (TRX). Persoalannya, mengapa lebih daripada US$1.5 bilion daripada pinjaman itu telah digunakan untuk tujuan selain daripada yang dinyatakan dalam akaun Mac 2014 yang telah diaudit, terutama sejak usaha sama itu masih belum diaktifkan setakat ini?

7. Arul Kanda sebelum ini telah memaklumkan kepada rakyat Malaysia dan pengarah-pengarah 1MDB, menurut minit mesyuarat yang bocor itu, bahawa baki pelaburan Kepulauan Cayman berjumlah US$1.108 bilion telah ditebus sepenuhnya dan telah diadakan secara tunai di BSI Bank Singapura. Walau bagaimanapun, Presiden 1MDB sejak dari itu mengakui bahawa jumlah yang ditebus bukanlah bentuk tunai tetapi 'unit dana' bernilai US$ 940 juta. Mengapa 'unit dana' ini yang telah ditebus daripada dana Pulau Cayman masih dalam bentuk 'unit dana' dan tidak secara tunai atau, aset mentah seperti hartanah dan saham? Jika ia berada dalam bentuk 'unit dana', bukankah bermakna bahawa dana Caymans itu sebenarnya tidak pernah ditebus?8. Arul Kanda mengumumkan bahawa hutang pertukaran aset dengan IPIC, di mana IPIC memperoleh RM16 bilion hutang 1MDB sebagai pertukaran bagi aset 1MDB. IPIC telah pun mendapat lebih US$1 bilion dalam perjanjian itu. Di mana 1MDB akan menghasilkan aset bernilai RM16 bilion ini untuk menyalurkan kepada IPIC pada 30 Jun 2016?

Kementerian Kewangan (MOF) juga membuat pembayaran ganti rugi kepada IPIC bagi perjanjian hutang pertukaran aset. Adakah ini bermakna jika 1MDB tidak mengemukakan aset bernilai RM16 bilion pada 30 Jun 2016, Kementerian Kewangan perlu membayar pampasan IPIC sewajarnya?

9. Arul sebelum ini telah mengisytiharkan bahawa pelupusan anak syarikatnya, Edra Energy akan membolehkan ia untuk mengurangkan antara RM16 hingga RM18 bilion hutang 1MDB. Walau bagaimanapun, jumlah hutang yang berkaitan kepada jumlah cabang tenaga 1MDB kepada kira-kira RM36 bilion, yang terdiri daripada US$3.5 bilion bon, RM5.7 bilion pinjaman langsung dan lebih RM8 bilion pinjaman yang diwarisi. Oleh itu pengurangan sehingga RM18 bilion hutang tertunggak melalui pelupusan Edra Energy masih akan meninggalkan 1MDB dengan hutang lebih RM18 bilion hutang tertunggak yang berkaitan dengan pemerolehan tenaga. Oleh itu bagaimana penjualan Edra akan menyelesaikan masalah aliran tunai 1MDB kerana tidak akan ada aset yang tinggal untuk membayar baki hutang RM18 bilion ?

10. Adakah Kerajaan Persekutuan ada mengeluarkan 'surat sokongan' pada Mei 2015 kepada Bank EXIM untuk meminjam AS$ 150 juta (RM600 juta) di mana dana yang telah digunakan oleh 1MDB membayar untuk pengambilan tanah daripada Tadmax Resources Bhd untuk kira-kira RM300 juta? Jika ya, apakah baki daripada hasil pinjaman yang digunakan?


PS - Sejak Arul terima cabaran debat Tony itu, nampaknya ramai di pihak kerajaan pula yang tak senang duduk. Kenapa ek ?

Sebab itu berulangkali saya sarankan, jika benar 1MDB dan kerajaan ikhlas mahu supaya rakyat faham tentang isu 1MDB, buatlah satu majlis soal jawab antara 1MDB dengan pengkritik. Seperti 10 soalan di atas, kita bagi lebih awal soalan2 yang perlu 1MDB jelaskan, kemudian selepas penerangan, pasti akan ada lagi soalan balas. Soal dan jawab ..... itu yang sebaiknya.

No politik, No ego ... only the Real Story.  

Bagus 10 soalan di atas, sekurang2nya kita tahu lebih awal ke manakah Arul mahu bawa rakyat dalam debat nya nanti.... 

1 comment:

  1. kenapa nak jawab dalam debat yg akhirnya takkan ada debat pun..gimik je lebih..

    ReplyDelete